fbpx

Info@carobni-dih.si

Viber: 031 352 169

0, 03.10.2019 15:55

Berem CAMINO, kaj pa ti?

Napisal
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Ko sem se pred kratkim srečala s Petro Škarja, je bila prav taka kot sem si jo predstavljala iz njenih knjig. Nasmejana, polna energije in z iskricami v očeh, ko je govorila o svojih knjigah in pisanju. Sedaj zagotovo razumem, zakaj so njene knjige uspešnice. Ne le, da je Petra odlična pisateljica, predvsem je preprosta ženska, polna topline, ki še na bolj preprost način razdaja svoje razmišljanje, deli doživetja in to popolnoma brez vseh zadržkov. Dotakne se te na en prav poseben način. Kot da bi pobožala tvojo dušo, ti vlila upanje in na najbolj preprost način povedala, da je smisel življenja globlje in da je ta dragulj potrebno skrbno negovati, še prej pa ga je seveda potrebno najti. V sebi.

 

Sedaj berem Camino in uživam …. in kot da sem sama del te poti, ki jo opisuje Petra. Ne mine dan, da ne bi prebrala vsaj dan ali dva njene prehojene poti. Včasih imam občutek, kot da hodim z njo… in hkrati tudi sama plast za plastjo odlagam in odpiram svoje kovčke iz preteklosti … ter delam red (tega ni nikoli dovolj). Pa sem komaj pri dvanajstem dnevu njenega potovanja. Tako kot Petra vsak dan znova na tej poti spoznava in ozavešča svoje notranje bitke in strahove, tako se zlahka poistovetiš sam s svojimi. Camino je torej nekaj kar moraš prebrati, da bi razumel preprostost življenja in ljubezen do te preprostosti.

Če knjige še nimaš, ti jo res toplo priporočam. Dobiš jo tukaj .

Camino te simbolično spomni, da je treba hoditi in delati korake naprej ...Skozi branje se zlahka napolniš s sporočili, ki jih prinaša Camino skozi Petrine zapise. To je knjiga, ki se dotakne srca nekoliko drugače in ko se veseliš vsakega naslednjega dne njene poti.

Tukaj pa delim delček iz njene knjige, natančneje tretji dan njene poti, San Sebastian Zarautz (19 km), 

Morda je najbolj bistveno to, da mi potovanja razbijajo priučene norme, kaj je normalno. Kmalu ugotoviš, da ima vsak narod na svetu svoja merila normalnosti. Ko to začutiš, spoznaš, da se je res nesmiselno stiskati v škatlico biti normalen. Ker ta škatlica ne pije vode nikjer drugje kot le tu na vasi – torej v Sloveniji. Bistveno več kot prilagajanje tej škatlici ti v življenju prinese sprejemanje različnosti, spoznavanje različnih kultur in običajev, sporazumevanje v različnih jezikih, poznavanje zgodovine … in s tem širjenje osebnega obličja, kaj vse je v življenju mogoče. Šele ko razbiješ to škatlico, zares lahko začneš graditi sebe iz notranjosti navzven in ne obratno.

 Takšna potovanja mi ozavestijo nekaj, kar sicer v nekem delu misli vem, a na to dostikrat pozabim – da so za življenje zares pomembni predvsem voda, hrana in varno okolje. In da življenju dajejo smisel odnosi in ustvarjalnost. Vsemu ostalemu dajemo prevelik pomen in posledično namenjamo preveč časa in skrbi.

 A včasih so ta potovanja tudi težka. In prav to jim daje poseben čar, saj s tem povečajo tvojo hvaležnost do vsega. Ko tri dni nikakor ne prideš do hladne pitne vode, začneš ceniti našo pitno vodo na vsakem koraku. Šele ko dva meseca na roke pereš perilo v mrzli vodi, ceniš tako vsakdanji pralni stroj. Šele ko dva meseca ješ plastično hrano tipičnega sveta Kalifornije, ceniš solato z maminega vrta. Šele ko občutiš nevarnosti in grozote sveta, ceniš mir Slovenije in varnost na vsaki ulici.

V resnici gre za to, da ob vsem tem vedno bolj razumem življenje in znam živeti.

Pridruži se pri branju. Naročilo knjige tukaj

CAMINO - od suženjstva do svobode, Petra Škarja

 

 

Prebrano 1309 krat Nazadnje urejano na 0, 11.12.2019 09:45

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Koraki do cilja

Življenje je čarobno. Kako bomo živeli pa odločamo sami.
  • Določi si jasen cilj.
  • Pojdi v akcijo in prični z delovanjem.
  • Razišči svoja podzavestna prepričanja in ugotovi ali te podpirajo.
  • Najdi svojo energijsko podporo, ki ti bo dobro služila.
  • Bodi strpen in vztrajaj dokler ne prideš do cilja.
Drzni sanjajo, pogumni si upajo, iznajdljivi najdejo pot, vztrajni uspejo.